Voor scholen

Ouderbetrokkenheid

Ouderbetrokkenheid speelt een cruciale rol bij de educatieve ontwikkeling van kinderen. Talrijke studies hebben aangetoond dat betrokken ouders positieve invloeden hebben op de schoolprestaties, de motivatie en het welzijn van hun kinderen. Voor gezinnen met een migratieachtergrond kan ouderbetrokkenheid echter een uitdaging zijn, vanwege taal- en cultuurverschillen en onzekerheid over het onderwijssysteem.

Wat bieden wij aan?


Gekoppelde studenten, die dezelfde moedertaal delen met de gezinnen, kunnen een brug vormen tussen de school en de ouders. Zij hebben niet alleen de taalkundige vaardigheden om effectief te communiceren, maar begrijpen ook de culturele context en uitdagingen waarmee deze gezinnen te maken hebben. Door deze studenten in te zetten, willen we de drempel verlagen voor ouders om actief deel te nemen aan het onderwijs van hun kinderen. Onze organisatie, Bijles Is Kennis, heeft een gedegen aanpak ontwikkeld om ouderbetrokkenheid te vergroten door middel van gekoppelde studenten. We zullen:

Bruggenbouwers

Gekoppelde studenten werven en trainen om de rol van bruggenbouwer tussen school en ouders op zich te nemen.

Ouderworkshops

Individuele ondersteuning en workshops aanbieden aan ouders om hun betrokkenheid bij het onderwijs van hun kinderen te vergroten.

Gemeenschapsevenementen

Evenementen en activiteiten organiseren om de gemeenschapsbetrokkenheid te bevorderen en een ondersteunend netwerk te creëren.

Vertaling op Ouderavonden

Tijdens de ouderavonden zal een gekoppelde student aanwezig zijn voor het vertalen. Dit zorgt ervoor dat de ouders alle vragen die ze hebben kunnen stellen.

Onze verwachting is dat deze aanpak zal leiden tot een significante toename van ouderbetrokkenheid bij gezinnen met een migratieachtergrond in Nederland. We streven ernaar om de drempels weg te nemen die ouders ervan weerhouden betrokken te zijn bij het onderwijs van hun kinderen. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de educatieve kansen en resultaten voor deze kinderen en het verminderen van de onderwijsongelijkheid.

Wij spreken de volgende talen:

Engels 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
Frans 🇫🇷
Oekraïens 🇺🇦
Turks 🇹🇷
Arabisch 🇸🇦
Berbers 🇲🇦
Somalisch 🇸🇴
Scroll naar boven